Hoogsensitiviteit #1 Volgens Bas van Pelt

Overprikkelt

Weer zo’n buzzwoord…’Hoogsensitiviteit’. Wat is dat? Bas van Pelt legt het heel helder uit in deze video, zonder bombastisch taalgebruik of dat je als een buitenaardse superheld wordt weggezet.

De korte uitleg is dat je meer prikkels oppikt dan anderen en dat je een overload krijgt aan prikkelverwerking. Gevolg: je batterij trekt sneller leeg. Het gevoel herken je wel wanneer je in fight – or – flight mode zit. Al je zintuigen staan op scherp.

Dit kan aangeleerd of aangeboren gedrag zijn. Is het aangeleerd, dan heb je in je kindertijd ergens geleerd je zintuigen op scherp te zetten en mogelijk gevaar op te vangen, ook al was de situatie ‘normaal’.

Ook ervaar je dingen intenser. Door de samenwerking van je zintuigen, je gevoelswereld en je intuïtie.

Elaine Aron: The Highly Sensitive Person (1996)
De term werd groot door het werk van Dr. Elaine Aron. Ze heeft gedegen en baanbrekend onderzoek gedaan naar het verschijnsel. Middels kwantitatief en kwalitatief onderzoek kwam ze tot een lijst van 27 kenmerken die hsp’ers gemeen hebben. Voor meer info: lees haar boek. Daarover wel een kleine side note:

Persoonlijk kwam ik niet door het boek heen. Los van haar onderzoek wordt er ook veel gezegd zonder onderbouwing. En komen HSP’ers over als kwetsbare vlinders die een speciale behandeling nodig hebben. Er zijn betere boeken / bronnen te vinden over dit onderwerp.

Energiemanagement
Mijn obsessie in ‘mijn energie leren managen’ kwam dus na de bewustwording dat ik veel prikkels oppik die anderen niet oppikken. Nu ik bewust ben van mijn ‘machine’, leer ik ook beter mijn energie te bewaken. Daarover later meer.

#energymanagement #prikkelverwerking #hoogsensitiviteit #prikkels

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: