Elizabeth Gilbert over creativiteit

Ik had niet veel met de film ‘Eat, Pray, Love’ totdat ik tijdens mijn dieptepunt in een ashram terechtkwam. Ofwel hoofdstuk 2 van mijn reis volgens Gilbert. Ik was op, leeg, afgepeigerd. Ik keek de film nogmaals en moet bekennen dat ik na mijn eetfestijn en ashramperiode een Braziliaan heb ontmoet #echtgebeurd (Ho ho ho, ik ben nog altijd single want heb als 30er een nieuw fenomeen ontdekt genaamd bin-dings-angst. “De enige commitment in mijn leven da ben ik”).

Elizabeth Gilbert schreef ook het boek ‘Big Magic: De kunst van Creatief Leven’ (2015). Evenals haar vorige boek was ik niet geïnteresseerd. Totdat ik dit interview met Gilbert en Marie Forleo (DeNieuweOprahWinfrey) tegenkwam.

Waarom interessant? Sinds ik mijn creatieve kant heb herontdekt ervaar ik hoe ANDERS dit is dan mijn ‘hoofdenergie’. Ik teken, verf, haak (32 is het nieuwe 82), kook, schrijf en deel. Behalve mijn belachelijke verjaardagsvideos voor vrienden, die blijven privé.

Mind vs Heart
In een flowstaat worden de ‘stemmen’ in mijn hoofd stil. De kritische stem, de veeleisende stem, de straffende stem, ofwel de lokale fanfare. Er is geen ‘mooi, lelijk, he bah, oh mijn god wat :>?*’. Ik ervaar plezier en vrijheid in het creëeren van iets, ZONDER gehecht te zijn aan de uitkomst.

Dat is een omgekeerde wereld voor mij en mijn rationele overactieve hamsterradbrein. Ik, die constant werkte vanuit een doel, strategie en plan van aanpak. Vanuit moetjes, aftikken en een straffende blik. Nu gebruik ik deze tools nog steeds, maar ter ondersteuning van het creatieve proces.

De aflevering is hier te zien bij Marie Forleo (soortvanOprahWinfrey).

#creativity #flow #creativity #mindvsheart #synchroniciteit

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: