Schaduwwerk #Transformatiepodcast

Eindelijk een sexy woord in de zelfhulpwereld, maar wat is schaduwwerk nu eigenlijk? Zijn het de ‘akelige’ kanten van jezelf die het daglicht niet kunnen verdragen?

…the shadow is not just the dark and yucky bits, it’s all the parts of ourselves we learnt at young ages were ‘unwelcome’ or got us rejected or told off (Jamie Catto).

Elke uitdagende gebeurtenis die we niet volledig konden verwerken, werd een schaduw. Als we moeilijke dingen meemaken (verwaarlozing, verlies, straf, bedreiging, chantage, enz.), is de kans groot dat onze hersenen in een modus van overleving schakelen. Dit betekent dat onze capaciteit om aanwezig en bewust te zijn wordt afgesloten (Marc Steinberg, Creative Consciousness).

Door het onbewuste zichtbaar te maken (schaduw werk), dus naar het bewuste te brengen, kun je eraan werken.

Iedereen heeft schaduwen
Voor mij resoneert het vooral met het idee van onbewuste gedragspatronen waarbij ik vanuit overlevingsmodus in ontwijkend en/of ontkennend gedrag schiet. Zo had ik een ontzettend leuk gesprek met een hele goede vriend, totdat hij begon over mijn schrijven. Zeg Es, hoe zit dat nou? Ha. Ha. Vanuit het niets trok zich een dikke muur op. De deur sloeg dicht en de gordijnen gingen toe.

“Nee ik reageer helemaaaal niet aanvallend of defensief?!”
“Maar Es, wat is dit nu?”
”…”

Ik en schrijven, dat is een haat-liefde relatie die al zeker 20 jaar duurt. Een mix van schaamte, onzekerheid – betrapt worden op mijn ‘zwakte’ -, ontwijkend gedrag en een zak vol smoezen kwamen tevoorschijn. Terwijl ik op 5 verschillende platformen schrijf. Zodra het onderwerp aan bod komt, verval ik steeds in het gevoel ‘niet goed genoeg’ te zijn. Zonder dat wij het wisten hadden we een van mijn schaduwen te pakken. Want Esmeralda, wie ben jij nu voor de gek aan het houden?

Meer weten

  • Wil je meer praktische tips en met schaduwwerk aan de slag? Dat kan hier, bij Nanneke van Drunen (story facilitator).
  • Of luister een van de volgende podcasts: Transformatiepodcast #103: Je donkere kant onderzoeken, omarmen en inzetten om te groeien | Sasha Steuns van Conscious Cowboys. Transformatiepodcast #113: What is shadow work | Jamie Catto.

#Schaduwwerk #JamieCatto #SashaSteuns #Conciouscowboys #Nannekevandrunen #schrijven #storytelling

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: