Terugblik op 6 maanden als digitale nomade – Transformatiepodcast #21

Sjanett de Geus is maker van de transformatiepodcast, waar ik al zoveel lessen geleerd heb. Zij stopt hier ontzettend veel tijd en moeite in, duikt graag de diepte in met de gast en allemaal open en bloot. Zij stipt hierbij ook haar eigen kwetsbaarheden en valkuilen aan, waarin je als luisteraar wordt meegenomen in haar proces. Een van mijn favoriete podcasts tijdens mijn roadtrip Australie.

Deze aflevering met Anne Neijnens (onderneemster, coach, video-editor en ook podcastmaker) richt zich op het uitwisselen van ervaringen als digitale nomade. Het gaat niet zo diep als andere afleveringen, maar wilde het toch samenvatten. Waarom? Omdat beide dames bij/ met mij resoneren nu ik zelf al anderhalf jaar alleen op reis ben. Daarbij geven ze ook geen ‘mooier plaatje’ van het leven als nomade. Het kent zeker ook nadelen en ik krijg steeds meer het idee dat het past bij een bepaalde levensfase (onderzoeken, vrij zijn, inspireren, jezelf leren kennen zonder de omgeving waar je normaliter in verblijft).

Highlights

Voor langere tijd op dezelfde plek blijven. Absoluut. Een reisschema maken, boeken, inpakken, uitpakken, settelen, verkennen en constant de focus en motivatie vinden om achter je laptop te zitten, dat werkt niet. Vooral als je met een beperkt budget leeft, dan is langzaam reizen praktischer en goedkoper. Je hebt meer tijd om uit te zoeken waar de goedkoopste koffietent ligt.

Coworkers. Ja die heb je dus niet. Een gesprekje met de barista en daar blijft het dan ook bij. Je kunt op populaire nomad-plaatsen zoals Bali uren kopen om in een flexwerkruimte te zitten. Daar vind je ook de mensen om mee te sparren over je werk, wat je als digital nomad toch wel mist. Door langer op een bestemming te blijven, heb ik ook de tijd om de gemeenschap te leren kennen.

Rust nemen en genieten. Je slaat eerder je laptop dicht om iets ontspannends te ondernemen. Wat beide dames onderkennen is dit ook meer in Nederland te doen, in plaats van in de ‘productiviteitsgedachte’ te vervallen en meer te genieten. Misschien niet van een waterval.

Solo reizen, de manier om jezelf te leren kennen. Blijkbaar is het een ding om ‘alleen uit eten te gaan’. Als ik iets graag doe is het alleen eten. “Ik reis om te eten” is mijn motto, en ik verbind door met en voor anderen te koken. Plus ik ben een Mark Wiens-lookalike wanneer ik Korean chicken eet. Gezelschap vind ik afleiding van mijn extase. Ik lieg, wanneer ik een fijne reis-en-eetgenoot heb, dan deel ik mijn passie graag.

Omdat Australië een backpackers-bestemming is, heb ik ook nooit het idee gehad alleen te zijn. Ik heb zelfs vaak gewenst even alleen te zijn. Heel veel grappen hierover gemaakt toen wij met 6 backpackers in lockdown off grid woonden. En zelfs toen ik eindelijk alleen was, voelde ik mij nog steeds niet eenzaam. Zelfs toen ik bij mijn huis aankwam en de huiseigenaresse mij eruit zette (lang verhaal, niet haar schuld noch de mijne). En de mevrouw-in-kwestie was zo geschokt en betrokken dat ik binnen een week bij de aardigste meneer uit het dorp kon intrekken, waarmee ik een bijzondere vriendschap heb gekregen (hij is 75).

Manifesteren
Het meest interessante punt van Sjanett is haar thema ‘manifesteren’, een van haar punten uit 2018. Wanneer je met je bedrijf, droom, plannen in deze fase terechtkomt, dan heb je ook meer vastigheid nodig en daarop pas je je reis/werkplannen op aan.

Na 1 jaar op zoek te zijn geweest naar mijn rode draad, merk ik in mijn e jaar dat ik liever maanden op een fijne, stimulerende plek verblijf. Om te manifesteren.

Podcast De Anne Neijnens-show
Deze gaat op mijn to do-list en zal samenvattingen hier delen. Zag wel interessante afleveringen voorbij komen (#77 De kracht van een Mastermindgroep).

#transformatiepodcast #digitalenomade #digitalnomad #workation #werkenenreizen #soloreizen #manifesteren #sjanettdegeus #anneneijnens

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: